Vereniging van mede-eigenaars ‘tGroenhof,
Nationalestraat 2-10, 2000 Antwerpen.
Drinkwaterverdeling, ontharder en bluswater.
In de kelder van de waterverdeling staan drie installaties, de elektriciteitskast voor de gemene delen, het bluswatersysteem, en de drinkwatervoorziening inclusief de waterontharder.
De watertoevoer wordt gesplitst in een aparte leiding voor bluswater (de bovenste, dikke leiding) en een voor het drinkwater (de dunnere, onderste leiding).
Het bluswatersysteem bestaat uit één pomp, een blauw drukvat (of expansievat) en een aparte stuurkast.
De drinkwatervoorziening bestaat uit twee (blauw, verticaal geplaatst) pompen die parallel opgesteld staan en zodanig aangestuurd worden (in auto stand) dat wanneer één pomp uitvalt de andere automatisch de functie overneemt. Aan de drukzijde, na de pompen dus, staan een groen expansievat, om bij afname van water voldoende druk en debiet te voorzien totdat de pomp gestart is en deze dan die functie kan overnemen. De lokale stuurkast controleert de werking. Ter info, 100 kPa = 1 barg oftewel voldoende om water 10 meter hoog (ongeveer drie verdiepingen) te stuwen.
Het water wordt over een waterontharder (de twee groene cilinders vooraan de ruimte) geleid om “de kalk” eruit te halen. Dit toestel zorgt ervoor dat onze huishoudtoestellen niet aangetast worden met kalk. Hiervoor wordt zout (de witte 25kg zakken) gebruikt dat in het zoutvat (grote beige ton) moet gekapt worden. De beschrijving van het toestel vind u hier:
De aansluiting van het toestel is voorzien van een “bypass” om het toestel uit dienst te kunnen nemen (bv. bij storing) zonder de watervoorziening te moeten afsluiten. Op de foto is het bypassventiel te zien in de verticale leiding (rood). De ventielen naar en van de ontharder op de horizontale leidingen, telkens met rode hendel, één hendel is op de foto niet te zien omdat we het ventiel langs achter zien.
Daarboven tegen de muur is de verdeling geplaatst, zijn er vijf aftakkingen waarvan er vier voorzien zijn van een reducering. Dit is om de druk van de pompen te verminderen naar de verschillende afnemers.